Truskawkowa moc

truskawki.jpg


Truskawkowa moc

Czy ktoś z nas nie lubi truskawek? Wątpię. Te przepyszne czerwone owoce cieszą się niezwykłą popularność zarówno wśród dzieci, jak i wśród dorosłych. Ponieważ nie są łatwo dostępne przez cały rok, warto jak najlepiej wykorzystać truskawkowy sezon.

Truskawki są witaminową bombą. Są bardzo zdrowe i korzystnie wpływają na nasz organizm. Zawierają więcej witaminy C niż grejpfruty czy cytryny. Oprócz tego dostarczają naszemu organizmowi witaminę A, PP, B1 oraz B2. Ponadto jedząc truskawki możemy uzupełnić niedobory makro- i mikroelementów, takich jak mangan, fosfor, wapń, żelazo i magnez. Jest to niezwykle ważne, ponieważ każdy z tych składników mineralnych odgrywa ważną rolę w naszym organizmie. I tak np. fosfor i wapń wzmacniają kości, zęby i poprawiają pracę naszych mięśni, a z kolei mangan w połączeniu z wyżej wymienionymi minerałami odkwasza nasz organizm. Poza tym zawarte w truskawkach sole organiczne poprawiają przemianę a materii, a pektyny korzystnie wpływają na naturalna florę bakteryjną i oczyszczają jelita z resztek pokarmu.

Jak widzimy korzyści ze spożywania truskawek jest naprawdę wiele, a to jeszcze nie koniec. Dzięki temu, iż zawierają one żelazo są w stanie uchronić nas przed anemią, a także pomóc w walce z chorobami reumatycznymi i artretycznymi. Polecane są przy problemach z wątrobą, nerkami, kamieniami moczowymi i żółciowymi, ponieważ obniżają kwaśność moczu. Do tego wszystkiego są bogate w kwas elegonowy, które ma działanie zapobiegawcze nowotworom. Warto jeszcze dodać, że truskawki wpływają odświeżają na naszą urodę i włosy.

Już samo spożywanie truskawek ma wiele zalet. Jeżeli jeszcze do tego dorzucimy fakt, iż truskawki możemy wykorzystać do przygotowania wielu domowych maseczek, z pewnością staną się dla nas, a w szczególności dla pań, jeszcze bardziej atrakcyjne. Oto kilka przepisów na truskawkowe maseczki:
- maseczka oczyszczająca – 6-8 dużych truskawek dokładnie myjemy, usuwamy szypułki i rozgniatamy, a następnie dodajemy 1 łyżkę stołową śmietany kremówki. Wszystko mieszamy i nakładamy na twarz. Oczekujemy 15 minut i dokładnie zmywamy maseczkę, najlepiej tonikiem. Maseczka ta świetnie wpływa na cerę szczególnie na cerę tłustą.
- maseczka rozświetlająca – 4-5 truskawki miksujemy i łączymy z łyżeczką oliwy z oliwek. Tak przygotowaną maseczkę nakładamy na twarz na kwadrans, po czym dokładnie zmywamy. Co najważniejsze, do tej maseczki możemy użyć także mrożonych owoców.
- maseczka odżywiająca – 5 niedużych truskawek przeciskamy przez sitko tak, aby pozbyć się jak największej ilości nasion. Następnie dodajemy płaską łyżkę miodu i całość łączymy w jednolitą masę. Przygotowaną maseczkę nakładamy na twarz, dekolt i szyje na 15 minut. Po upłynięciu czasu zmywamy ją ciepłą wodą lub ciepłym mlekiem.
- maseczka odświeżająca – 3-4 dojrzałe, ale niezbyt miękkie owoce kroimy w połówki i nacieramy nimi twarz, zwilżając ją lekko sokiem. Sok powinien zostać na twarzy przez jakieś 15-20 minut, po czym zmywamy go najlepiej zimną wodą. Taką maseczkę możemy zastosować także na szyi i dekolcie.

Niestety nie każdy z nas może spożywać truskawki. Wiele osób jest na nie uczulone. Alergia pokarmowa na truskawki najczęściej objawia się różnego rodzaju wysypkami lub bolesną biegunką. Osoby ze stwierdzona nadwrażliwością na salicylany, nie powinny jeść truskawek, ponieważ zawierają duże ich ilości. Dzieci i kobiety karmiące piersią powinny truskawki wprowadzać stopniowo do swojej diety. Jeżeli po kilku dniach jedzenia nie wystąpią żadne skutki uboczne, można spokojnie jeść tego typu owoce. Podobnie jest w przypadku maseczek na bazie truskawek. Przed każdym zastosowaniem należy wykonać próbę alergiczna, aby uniknąć niepożądanych podrażnień skóry.

Jeżeli nie jesteśmy uczuleni na truskawki, spożywanie ich przynosi nam same korzyści. Dlatego jedzmy ich jak najwięcej, a na pewno wyjdzie nam to na zdrowie.

Your rating: Brak Srednia: 5 (1 vote)


Piękna i tania biżuteria artystyczna - Zobacz